Column 17: Het overlijden van mijn schoonvader

Column van André uit zijn Praktijk de Zevenboog in Schoonoord

Deze week wil ik jullie vertellen over…….

Het overlijden van mijn schoonvader. Mijn schoonvader had zo een eigen kijk op de wereld. En hij was ervan overtuigd dat er niets meer was na de dood. Wel vond hij het belangrijk niet vergeten te worden. Toen hij op zijn sterfbed lag was hij nog steeds aan het vechten om bij ons te blijven. Ik kreeg een enorme drang om hem te vertellen dat dood niet dood is. Toen ik even met hem alleen was legde ik één hand op zijn borst en met de andere hand pakte ik zijn hand. Hijzelf kon niet meer praten. Ik zei: ‘Pa, luister.’ ‘Je hoeft niet meer te vechten om bij ons te blijven.’ ‘Wij redden ons wel en we zullen goed voor elkaar zorgen’ ‘We zullen u niet vergeten’.’ Pa, dood is niet dood. Je wordt straks opgehaald en naar een mooie plek gebracht om te rusten.’ ‘ En als u daar bent, kunt u dit gesprek wat wij nu hebben herinneren. Dan weet u dat het klopt. Hij bracht zijn hand naar mijn hand die op zijn borstkast lag en pakte mijn hand stevig vast. Er rolde een traan uit zijn linker oog. Enkele dagen later is hij overgegaan.

Ik had een speech geschreven en wilde deze voorlezen aan mijn schoonfamilie en aan mijn kinderen de dag voordat hij gecremeerd zou worden, zodat zij zouden weten wat ik zou gaan vertellen. Tijdens het voorlezen schoot ik vol en moest even stoppen. Het was zwaar en ik dacht hoe dat morgen zou gaan. Ik bad voor hulp en om een teken om te weten of mijn schoonvader goed was overgegaan. Die avond sliep ik met mijn kinderen bij mijn ouders. Mijn vrouw bleef bij haar moeder. Onderweg naar mijn ouders ging het geluid van de autoradio telkens hard en zacht. Op dat moment kreeg ik een heel blij gevoel van binnen en wist dat mijn schoonvader goed was overgegaan. De volgende dag toen we onderweg waren om de crematie bij te wonen, ging het geluid van de radio weer hard en zacht. Daarna is dit nooit meer gebeurd.

Tijdens het voordragen van mijn speech had ik nog steeds dat blije gevoel. Ik voelde mij rustig en gesterkt. Ik weet zeker dat ik geholpen ben door God en mijn Lieve Gidsen en Engelen. Het was een bijzondere dienst. Na zijn stoffelijke dood kwam mijn schoonvader nog vaak op bezoek. Ik voel hem en ruik hem. Toen hij nog leefde en hij samen met mijn schoonmoeder kwam logeren, wandelde mijn schoonvader en ik graag in de Drentse bossen. Ik heb hem gevraagd om nog een keer met mij te wandelen om daarna tijdelijk afscheid te nemen. Want hij heeft in het Hiernamaals zijn taken en ik hier op aarde. Wanneer ik overga, weet ik dat ik hem weer zal zien.

 

Je kunt meer te weten komen over mijn praktijk via: www.dezevenboog.nl

Met Liefdevolle groet,

André Hage

Reacties zijn gesloten.