Column 33: Regelmatig mediteren brengt je dichter bij jezelf

Column van André uit zijn Praktijk de Zevenboog in Schoonoord

Deze week wil ik jullie vertellen over……

Meditatie. Regelmatig mediteren brengt je dichterbij jezelf. Het is gezond en geeft je rust in je hoofd. Er zijn vele manieren om te mediteren. Zelf heb ik 14 jaar Yogales gehad. We begonnen de les met mediteren en we eindigden de les met een meditatie. De ene keer met behulp van het opzeggen van een mantra en de andere keer met muziek in combinatie met de stem van de Yogajuf. Zij nam ons mee op reis. Een keer per jaar verzorgde ik de meditatie met behulp van mijn klankschalen en mijn stem. Je kunt ook gaan tellen en je focussen op je ademhaling. Soms werd er een kaars in het midden van onze groep gezet. We zaten er in kleermakerszit en concentreerden we ons op de vlam. Vind je het moeilijk in kleermakerszit te zitten kun je natuurlijk ook rustig op een stoel zitten. Het is in ieder geval belangrijk om goed rechtop te zitten met de schouders is naar achteren, zodat een goede ademhaling mogelijk is.

Een goede ademhaling is heel belangrijk. Adem rustig en diep naar de buik. Bij een inademing wordt de buik bol en bij een uitademing wordt de buik weer plat. Je kunt bijvoorbeeld in drie tellen inademen en in zes tellen uitademen. Volg je ademstroom. Door je neus, via je keel, de borst naar je buik. Voel je buik bol worden. En voel je adem weer rustig terugstromen. Je buik wordt weer plat. Span je buikspieren aan en voel de adem door de borst naar de keel gaan en adem rustig via de mond weer uit.

Sommige mensen vinden het lastig om te beginnen met mediteren. Zij hebben vaak onrust in het hoofd en de gedachtes blijven maar binnenkomen. Ik adviseer om te beginnen met korte meditaties. Het is niet erg of fout wanneer er gedachtes binnenkomen. Schenk er geen aandacht aan. Laat ze maar komen en weer gaan. Bouw rustig de duur van de meditatie uit van vijf minuten naar een half uur. Ik heb eens ergens gelezen dat er iemand riep: ‘Maar ik heb daar helemaal geen tijd voor!’ ‘Ik heb het te druk om een half uur te gaan zitten!’ Waarop werd geantwoord: ‘Mediteer dan een uur.’

Vanmorgen werd ik om vijf uur wakker en kon ik genieten van een fluitconcert van de vogels. Dit bracht me op het idee om over meditatie te schrijven, omdat ik jarenlang om vijf uur opstond en de dag begon met mediteren door o.a. naar de vogels te luisteren. Dat is zo mooi!!! Eerst begint er een vogeltje heel zachtjes met een korte fluitje. Dan hoor je in de verte een tweede vogel en dan fluiten er steeds meer vogels. Een gratis concert! Dat is toch heerlijk om de dag te beginnen?

Moeite met mediteren? Ik help je graag!

 

Je kunt meer te weten komen over mijn praktijk via: www.dezevenboog.nl

Met Liefdevolle groet,

André Hage

 

 

Reacties zijn gesloten.